BIGAS ASSESSORIA I GESTIO, S.L.

NO HI HAN PUBLICACIONS

APARTATS DEL BUTLLETÍ

Ayuda
x

Ayuda a la busqueda de artículos

La búsqueda se realizará sobre los artículos que pertenezcan a las publicaciones del producto seleccionado.

Si introducimos más de una palabra, el resultado de la búsqueda será todos los artículos que contengan al menos una de las palabras.

Si introducimos varias palabras entre comillas, el resultado de la búsqueda será todo artículo en el que aparezca exactamente la frase escrita en el buscador.

Ejemplo: "Obligaciones del empresario"

Ingrés mínim vital: qui el pot cobrar?

El Reial decret llei 20/2020, de 29 de maig, estableix l’ingrés mínim vital, prestació econòmica de periodicitat mensual que cobreix la diferència entre el conjunt d’ingressos que ha rebut la llar unipersonal o la unitat de convivència durant l’any anterior i la renda garantida determinada pel Reial decret llei per a cada supòsit.

El RDL 20/2020, de 29 de maig, pel qual s’estableix l’ingrés mínim vital, té per objecte la creació i regulació de l’ingrés esmentat com a prestació dirigida a prevenir el risc de pobresa i exclusió social de les persones que visquin soles o integrades en una unitat de convivència, quan es trobin en una situació de vulnerabilitat perquè no disposen de recursos econòmics suficients per a la cobertura de les seves necessitats bàsiques.

Característiques

Garanteix un nivell mínim de renda mitjançant la cobertura de la diferència que hi ha entre la suma dels recursos econòmics de qualsevol naturalesa de què disposi la persona beneficiària individual o, si és el cas, els integrants d’una unitat de convivència, i la quantia de renda garantida per a cada supòsit.

S’articula en l’acció protectora diferenciant segons que es dirigeixi a un beneficiari individual o a una unitat de convivència, en aquest cas, atenent la seva estructura i característiques específiques.

Prestació la durada de la qual s’allarga mentre persisteixi la situació de vulnerabilitat econòmica i es mantinguin els requisits que la van originar.

Es configura com una xarxa de protecció dirigida a permetre el trànsit des d’una situació d’exclusió a una de participació en la societat.

És intransferible.

Beneficiaris

a) Les persones integrants d’una unitat de convivència.

b) Les persones d’almenys 23 anys i menors de 65 anys que viuen soles, o que, compartint domicili amb una unitat de convivència, no s’integren en aquesta, sempre que hi concorrin les circumstàncies següents:

Que no estiguin unides a una altra per vincle matrimonial o com a parella de fet en els termes definits en la LGSS, tret de les que hagin iniciat els tràmits de separació o divorci o les que es trobin en altres circumstàncies que es puguin determinar reglamentàriament, a les quals no s’exigirà el compliment d’aquesta circumstància.

No formar part d’una altra unitat de convivència, d’acord amb el que es preveu en aquest Reial decret llei.

No s’exigirà el compliment dels requisits d’edat, ni els previstos en els dos punts anteriors, en els supòsits de dones víctimes de violència de gènere o víctimes de tràfic d’éssers humans i explotació sexual.

No poden ser beneficiàries de la prestació les persones usuàries d’una prestació de servei residencial, de caràcter social, sanitari o sociosanitari, amb caràcter permanent i finançada amb fons públics, excepte en el supòsit de dones víctimes de violència de gènere o víctimes de tràfic d’éssers humans i explotació sexual, així com altres excepcions que s’estableixin reglamentàriament.

Requisits d’accés a la prestació

a) Tenir residència legal i efectiva a Espanya i haver-la tingut de forma continuada i ininterrompuda durant almenys l’any immediatament anterior a la data de presentació de la sol·licitud (hi ha excepcions: menors incorporats a la unitat de convivència per naixement, adopció, guarda amb finalitats d’adopció o acolliment familiar permanent; víctimes de tràfic d’éssers humans i d’explotació sexual; i dones víctimes de violència de gènere).

b) Trobar-se en situació de vulnerabilitat econòmica perquè no es disposa de rendes, ingressos o patrimoni suficients (en aquests casos s’exigeix, a més, haver viscut de forma independent durant almenys tres anys abans de la sol·licitud).

c) Haver sol·licitat les pensions i prestacions vigents a les quals es pugui tenir dret, en els termes que es fixin reglamentàriament (se n’exceptuen els salaris socials, les rendes mínimes d’inserció o les ajudes anàlogues d’assistència social que concedeixin les comunitats autònomes).

Quan les persones beneficiàries formin part d’una unitat de convivència, s’exigirà que aquesta estigui constituïda de forma continuada durant, almenys, l’any anterior a la presentació de la sol·licitud.

S’exigeix, a més, complir unes obligacions per al manteniment del dret (article 32 RDL 20/2020).

Relació amb el nivell de rendes

La prestació està dissenyada per a completar les rendes preexistents (entre d’altres, les salarials) fins al llindar garantit per a cada tipus de llar. Si no es disposa de rendes, s’asseguraria la totalitat del llindar garantit; en cas contrari, es cobriria la diferència entre el llindar garantit i la renda ja existent.

Referència

Declaracions d’Hisenda de l’any anterior <(article 18.2 RDL 20/2020); per les conseqüències econòmiques provocades per la COVID-19, es permet transitòriament l’accés tenint en compte els ingressos proporcionals corresponents al període de temps transcorregut de l’any 2020. A més, es mesura el nivell de renda i el nivell de patrimoni immobiliari (sense comptar l’habitatge habitual) i financer.

Llindars límit de patrimoni de l’any 2019 per a accedir a l’ajuda el 2020

Parteixen de la base de tres vegades la pensió contributiva (16.614 euros) amb multiplicadors més elevats com més grans siguin les unitats de convivència:

Quantia de la prestació

La prestació parteix d’una àmplia tipologia de llars (segons el nombre de membres i de si són monoparentals) i estableix un nivell de renda garantible diferent per a cada tipus de llar. El nivell mínim (llars unipersonals) és de 5.538 euros a l’any, equivalent a una pensió no contributiva. A partir d’aquesta quantia s’estableix un coeficient addicional per cada membre de la llar (0,3 per cada adult/menor) i un benefici per a les llars monoparentals (plus 0,22), d’acord amb una taula. Per tant, la quantia no és fixa: es tracta d’un complement fins a arribar al mínim establert, i l’aplicació d’unes taules segons la situació familiar.

Així mateix, es determinen 14 tipus de llar amb llindars diferents de renda (des de peticionaris que viuen sols fins a famílies de quatre adults i un infant). El mínim per a una llar d’una sola persona és de 461 euros per 12 pagues, equivalent a la prestació no contributiva de la Seguretat Social (395,60 euros per 14 pagues). A partir d’aquesta quantia, s’aplica una sèrie de coeficients multiplicadors, en funció del tipus de família i del nombre de menors, amb especial atenció a les famílies monoparentals (80 % són dones). La quantia de la prestació es modificarà si canvien les circumstàncies personals, econòmiques o patrimonials de la persona beneficiària de l’ingrés mínim vital, o d’algun dels membres de la unitat de convivència (article 13 RDL 20/2020).

Un adult: 462 euros.

Un adult i un infant: 700 euros + 100 si és família monoparenta.l

Un adult i dos infants: 838 euros + 100 si és família monoparental.

Un adult i tres o més infants: 977 euros + 100 si és família monoparental.

Dos adults: 600 euros.

Dos adults i un infant: 738 euros.

Dos adults i dos infants: 877 euros.

Dos adults i tres o més infants: 1.015 euros.

Tres adults: 738 euros.

Tres adults i un infant: 877 euros.

Tres adults i dos infants: 1.015 euros.

Quatre adults: 877 euros.

Quatre adults i un infant: 1.015 euros.

Altres famílies: 1.015 euros.

Naturalesa i canvis en la prestació

La renda nacional té un caràcter de mínims, de manera que les prestacions de renda mínima de les comunitats autònomes que ja disposen d’aquest instrument són complementàries i subsidiàries a la nacional.

A més, un canvi en les circumstàncies personals, econòmiques o patrimonials de la persona beneficiària de l’ingrés mínim vital, o d’algun dels membres de la unitat de convivència, podrà comportar la disminució o l’augment de la prestació econòmica mitjançant la revisió corresponent per l’entitat gestora (article 13.1 RDL 20/2020).

La quantia de la prestació s’actualitzarà amb efecte el dia 1 de gener de cada any, prenent com a referència els ingressos anuals computables de l’exercici anterior. Quan la variació dels ingressos anuals computables de l’exercici anterior motivés l’extinció de la prestació, aquesta tindrà efecte igualment a partir del dia 1 de gener de l’any següent d’aquell a què corresponguin aquests ingressos (article 13.3 RDL 20/2020).

Durada de la prestació

Es manté mentre subsisteixin els motius que van donar lloc a la seva concessió i es compleixin els requisits i les obligacions que exigeix el Reial decret llei. Independentment d’això, totes les persones beneficiàries, integrades o no en una unitat de convivència, estaran obligades a posar en coneixement de l’entitat gestora competent, en el termini de trenta dies naturals, aquelles circumstàncies que afectin el compliment d’aquests requisits o obligacions.

No obstant això, hi ha causes que condueixen a la suspensió del dret a l’ingrés mínim vital (article 14 RDL 20/2020):

a) La pèrdua temporal d’algun dels requisits exigits per al seu reconeixement.

b) L’incompliment temporal per part de la persona beneficiària, del titular o d’algun membre de la seva unitat de convivència de les obligacions assumides en accedir a la prestació.

c) Cautelarment, en cas d’indicis d’incompliment per part de la persona beneficiària, del titular o d’algun membre de la seva unitat de convivència dels requisits establerts o les obligacions assumides en accedir a la prestació, quan així es resolgui per part de l’entitat gestora (en tot cas, es procedirà a la suspensió cautelar en el cas de trasllat a l’estranger per un període, continuat o no, superior a noranta dies naturals a l’any, sense haver-ho comunicat a l’entitat gestora amb antelació ni estar degudament justificat).

d) L’incompliment de les condicions associades a la compatibilitat de l’ingrés mínim vital amb les rendes del treball o l’activitat econòmica per compte propi a què es refereix el mateix RDL 20/2020.

e) Qualsevol altra causa que es determini reglamentàriament.

La suspensió del dret a l’ingrés mínim vital implica la suspensió del pagament de la prestació a partir del primer dia del mes següent d’aquell en què es produeixin les causes de suspensió o d’aquell en què l’entitat gestora competent en tingui coneixement i sense perjudici de l’obligació de reintegrament de les quantitats percebudes indegudament. La suspensió es mantindrà mentre persisteixin les circumstàncies que hi haguessin donat lloc.

Infraccions

Lleus

No proporcionar la documentació i informació precisa amb vista a l’acreditació dels requisits i la conservació de la prestació, com també per a garantir la recepció de notificacions i comunicacions, quan d’això no s’hagi derivat la percepció o conservació indeguda de la prestació.

Greus

a) No proporcionar la documentació i informació precisa amb vista a l’acreditació dels requisits i la conservació de la prestació, com també per a garantir la recepció de notificacions i comunicacions, quan d’això s’hagués derivat una percepció indeguda, en quantia mensual, inferior al 50 % de la que li correspondria.

b) No comunicar qualsevol canvi o situació que pogués donar lloc a la modificació, suspensió o extinció de la prestació, en el termini de 30 dies des que aquests es produeixin, quan d’això s’hagués derivat una percepció indeguda, en quantia mensual, inferior al 50 % de la que li correspondria.

c) No complir l’obligació de comunicar amb caràcter previ el desplaçament a l’estranger, quan aquest sigui per un temps superior a 15 dies i inferior a 90 dies a l’any.

d) La comissió d’una tercera infracció lleu, sempre que en un termini d’un any anterior hagués estat sancionat per dues faltes lleus del mateix tipus.

e) L’incompliment de l’obligació de participar en les estratègies d’inclusió que promogui el Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, en els termes que s’estableixin.

f) L’incompliment de les condicions associades a la compatibilitat de la prestació de l’ingrés mínim vital amb les rendes del treball o l’activitat econòmica d’acord amb el que es preveu en el Reial decret llei.

Molt greus

a) No proporcionar la documentació i informació precisa amb vista a l’acreditació dels requisits i la conservació de la prestació, com també per a garantir la recepció de notificacions i comunicacions, quan d’això s’hagués derivat una percepció indeguda, en quantia mensual, superior al 50 % de la que li correspondria.

b) No comunicar qualsevol canvi o situació que pogués donar lloc a la modificació, suspensió o extinció de la prestació, en el termini de 30 dies des que aquests es produeixin, quan d’això s’hagués derivat una percepció indeguda, en quantia mensual, superior al 50% de la que li correspondria.

c) El desplaçament a l’estranger, per temps superior a 90 dies a l’any, sense haver-ho comunicat ni justificat a l’Institut Nacional de la Seguretat Social amb caràcter previ a la seva sortida d’Espanya.

d) Actuar fraudulentament amb la finalitat d’obtenir prestacions indegudes o superiors a les que corresponguin o allargar-ne el gaudi de forma indeguda, mitjançant l’aportació de dades o documents falsos.

e) La comissió d’una tercera infracció greu sempre que en un termini d’un any anterior hagués estat sancionat per dues faltes greus del mateix tipus.

f) L’incompliment reiterat de l’obligació de participar en les estratègies d’inclusió que promogui el Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, en els termes que s’estableixin.

g) L’incompliment reiterat de les condicions associades a la compatibilitat de la prestació de l’ingrés mínim vital amb les rendes del treball o l’activitat econòmica d’acord amb el que es preveu en el Reial decret llei.

Es preveuen sancions relacionades amb les infraccions esmentades, així com el detall del procediment sancionador (articles 35 i 36 RDL 20/2020).

Tramitació i pagament

Termini

A fi de concedir temps perquè els interessats puguin disposar de la informació i documentació necessàries i evitar la pèrdua de drets, les sol·licituds presentades entre el 15-6-2020 i el 15-9-2020 tenen efectes econòmics des de l’1-6-2020, si són aprovades i sempre que els requisits es compleixin en aquesta data. En cas de no compliment en aquesta data, els efectes econòmics es fixen el dia primer del mes següent d’aquell en què es compleixin els requisits.

Mentre els centres d’atenció i informació de la Seguretat Social (CAISS) romanguin tancats al públic (crisi sanitària per la COVID-19), es recomana l’ús dels serveis electrònics de la seu electrònica de la Seguretat Social per a presentar les sol·licituds.

Sol·licitants

Qualsevol membre de la unitat de convivència amb plena capacitat d’obrar pot sol·licitar la prestació, si bé la sol·licitud s’ha de presentar amb la signatura de tots els seus integrants. S’ha de tracta d’una persona major de 23 anys i menor de 65 anys, tret que la unitat de convivència estigui formada només per majors de 65 anys i menors, cas en el qual podrà sol·licitar-la la persona major de 65 anys. En el cas de fills o menors en règim de guarda amb finalitats d’adopció o acolliment familiar permanent, es podrà sol·licitar la prestació sempre que el requeridor sigui major d’edat o menor emancipat. La persona que sol·licita la prestació en nom d’una unitat de convivència assumirà la representació de la dita unitat.

Lloc de presentació

No cal anar a una oficina de la Seguretat Social (CAISS) per a sol·licitar l’ingrés mínim vital. Aquests centres han anat obrint els seus serveis d’atenció al públic de forma esgraonada i amb un control d’aforament estricte. Això farà que de vegades no sigui possible obtenir una cita per a ser atès presencialment.

Per això és molt recomanable utilitzar els serveis web de l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) a la seu electrònica de la Seguretat Social, on els ciutadans, amb telèfon mòbil, tauleta tàctil o ordinador, poden presentar la seva sol·licitud de forma segura qualsevol dia de la setmana i a qualsevol hora, sense necessitat de certificat electrònic o Cl@ve, ni fer desplaçaments.

Sol·licitud per Internet

Si no es disposa de certificat electrònic o contrasenya Cl@ve, es pot fer servir per a la identificació el Servei Ingrés Mínim Vital sense certificat, de la Seguretat Social. S’ofereix un formulari en què cal incloure la informació del sol·licitant i la de les persones que, si és el cas, formin part de la seva la unitat de convivència. Cal adjuntar-hi una imatge del document d’identitat i dels documents necessaris per a resoldre la sol·licitud.

Si es té certificat electrònic o contrasenya Cl@ve, és recomanable utilitzar el Servei Ingrés Mínim Vital amb certificat o contrasenya. S’accedirà a un formulari en PDF en què cal incloure la informació necessària i, com en el cas anterior, adjuntar-hi una imatge del document d’identitat i els documents necessaris per a resoldre la sol·licitud. Aquest servei es pot utilitzar per mitjà d’una altra persona que disposi de certificat electrònic o contrasenya Cl@ve, que actuarà com a representant per a aquest tràmit.

Termini de resolució i silenci administratiu

El termini màxim per a resoldre la sol·licitud és de tres mesos des de la data de presentació. Transcorregut aquest termini sense que s’hagués produït una resolució expressa, s’entendrà denegada la sol·licitud per silenci administratiu.

Quan se sol·liciti abans del 15 de setembre, la prestació serà reconeguda amb efectes econòmics des de l’1-6-2020 si en aquesta data es compleixen tots els requisits. Si no es compleixen en aquesta data, els efectes econòmics es fixaran el dia primer del mes següent d’aquell en què es compleixin.

Manca de presentació de documents necessaris

L’INSS es posarà en contacte amb el sol·licitant per indicar-li la documentació necessària per a resoldre la sol·licitud i oferir un termini per a presentar-la. Indicar en la sol·licitud un telèfon o adreça electrònica per a permetre la comunicació, a més de l’adreça del domicili habitual.

Pagament de la prestació

El pagament de la prestació serà mensual i s’efectua per transferència bancària a un compte del titular de la prestació. Aquest ingrés és intransferible. No es podrà oferir en garantia d’obligacions, ni ser objecte de cessió total o parcial, compensació o descompte, retenció o embargament, llevat de les compensacions que es puguin fer en els pagaments per l’INSS en cas d’haver percebut quanties superiors a les que corresponguessin d’acord amb els criteris i els requisits de fixació dels imports per percebre.