BIGAS ASSESSORIA I GESTIO, S.L.

NO HI HAN PUBLICACIONS

APARTATS DEL BUTLLETÍ

Ayuda
x

Ayuda a la busqueda de artículos

La búsqueda se realizará sobre los artículos que pertenezcan a las publicaciones del producto seleccionado.

Si introducimos más de una palabra, el resultado de la búsqueda será todos los artículos que contengan al menos una de las palabras.

Si introducimos varias palabras entre comillas, el resultado de la búsqueda será todo artículo en el que aparezca exactamente la frase escrita en el buscador.

Ejemplo: "Obligaciones del empresario"

Conseqüències del Brexit a partir de l’1 de gener de 2021: IVA, IRPF, IRNR i Societats

El 31 de desembre de 2020 acaba el període transitori per a concloure la retirada de la UE per part del Regne Unit, i aquesta sortida provocarà canvis en les nostres relacions amb aquest país a causa de les especialitats tributàries, derivades que un país formi part de la UE o no. A continuació resumim les conseqüències que aquesta retirada tindrà en la tributació dels lliuraments de béns o prestacions de serveis amb el Regne Unit a l’efecte de l’IVA i en el fet que les rendes s’obtinguin en aquest país o que el contribuent en sigui resident, a l’efecte de l’impost sobre la renda de les persones físiques, de l’impost de no residents o de l’impost sobre societats.

L’Acord de retirada del Regne Unit de la Unió Europea (UE) estableix un període transitori fins al 31 de desembre de 2020, durant el qual encara s’aplicarà la legislació comunitària al Regne Unit en relació amb el mercat interior, amb la unió duanera i amb les polítiques comunitàries, i en la qual es considera el Regne Unit com un estat membre, excepte en la participació en les institucions de la UE i en les estructures de governança.

El període transitori finalitzarà el 31 de desembre de 2020, ja que el Regne Unit no n’ha sol·licitat cap pròrroga. Per tant, sense perjudici de les negociacions que es duguin a terme en relació amb un possible acord per a la futura relació, a partir de l’1 de gener de 2021, tots els moviments de mercaderies des del Regne Unit o cap al Regne Unit estaran subjectes a formalitats i controls duaners; i això tindrà conseqüències en els principals impostos del sistema tributari espanyol: IVA, IRNR, IRPF i Societats. En el cas de l’IRNR, l’IRPF i l’impost de societats, en determinades rendes caldrà atenir-se al que disposa el Conveni entre el Regne Unit i Espanya per a evitar la doble imposició (CDI).

IVA

Aquestes són les conseqüències més rellevants del Brexit en l’IVA a partir de l’1 de gener de 2021.

Lliuraments de béns

Els fluxos de mercaderies entre Espanya i el Regne Unit deixaran de tenir la consideració d’operacions intracomunitàries i passaran a estar subjectes a formalitats duaneres.

Això implica, en el cas de l’entrada de mercaderies en el territori d’aplicació de l’IVA espanyol (la Península i Balears) procedents del Regne Unit, la liquidació de l’IVA en el moment de la importació per la duana, tret que l’empresa opti pel pagament de l’IVA diferit. Per a fer-ho, caldrà presentar l’IVA mensualment. Si el període de declaració és trimestral, podrà canviar-se a mensual mitjançant la inscripció en el REDEME. En aquest cas, l’empresa quedarà obligada al subministrament immediat d’informació.

La base imposable de l’IVA en la importació és el valor en duana afegint-hi els conceptes següents, sempre que no estiguin compresos en el mateix valor:

a) Impostos, drets, exaccions i altres gravàmens reportats amb motiu de la importació, excepte l’IVA.

b) Despeses accessòries, com ara comissions i despeses d’embalatge, transport i assegurança que es produeixin fins al primer lloc de destinació dels béns a l’interior de la Comunitat.

Les mercaderies que siguin transportades des del territori d’aplicació de l’IVA (TAI) espanyol al Regne Unit seran exportacions i estaran exemptes d’IVA.

En cas que l’empresari espanyol efectuï lliuraments de béns a particulars anglesos, no serà aplicable el règim de vendes a distància.

Per a evitar una tributació doble, les adquisicions intracomunitàries el transport de les quals, des del Regne Unit fins a un dels 27 estats membres de la UE, s’iniciï abans de l’1 de gener de 2021, no es tindran en compte si l’arribada de les mercaderies al lloc de destinació es produeix a partir d’aquesta data, ja que es considerarà una importació.

Prestacions de serveis

S’aplicaran les regles de localització de què disposa la Llei de l’IVA, tenint en compte que el Regne Unit deixa de pertànyer a la UE; i en particular, la regla d’ús efectiu, de manera que estaran subjectes a l’IVA espanyol els serveis de l’article 70.2 LIVA quan es localitzin al Regne Unit, però que la seva utilització o explotació efectiva es faci en el TAI espanyol.

NIF-IVA i model 349

Atès que les operacions efectuades entre Espanya i el Regne Unit deixen de qualificar-se com a intracomunitàries, no hauran d’informar-se a través de la declaració recapitulativa model 349.

Les empreses espanyoles que efectuïn operacions amb el Regne Unit tampoc tindran l’obligació d’identificar-se mitjançant NIF-IVA.

En cas d’efectuar operacions duaneres (importacions o exportacions), hauran de disposar d’un número de registre operador econòmic (EORI).

Representant fiscal

Els empresaris establerts al Regne Unit que efectuïn operacions subjectes a l’IVA a la Península i Balears han de nomenar un representant a l’efecte del compliment de les obligacions imposades en la LIVA, tret que hi hagi instruments d’assistència mútua amb el Regne Unit anàlegs als instituïts a la Comunitat.

Telecomunicacions, radiodifusió i televisió o electrònics

Els empresaris establerts al Regne Unit que apliquin el règim de Mini One-Stop Shop (MOSS) per a les prestacions de serveis de telecomunicacions, radiodifusió i electrònics a particulars residents a la UE, hauran de canviar la seva identificació MOSS i registrar-se en un estat membre en el règim de no establerts en la Unió.

Els empresaris identificats en algun dels 27 estats membres inclouran en les declaracions d’IVA MOSS, per al primer trimestre de 2021, els serveis prestats al Regne Unit fins al 31 de desembre de 2020, encara que hagin de presentar les declaracions després d’aquesta data.

Devolució d’IVA no establerts

Els empresaris establerts al Regne Unit que adquireixin mercaderies i serveis en el TAI espanyol i vulguin sol·licitar la devolució de l’IVA suportat, ja no podran presentar la seva sol·licitud per via electrònica.

Caldrà que el sol·licitant nomeni un representant resident en el TAI espanyol i que hi hagi reciprocitat de tracte al Regne Unit respecte de les empreses espanyoles,excepte en els casos següents:

a) Plantilles, motlles i equips adquirits o importats per a ser utilitzats en la fabricació de béns que siguin exportats amb destinació a l’empresari o professional no establert, o destruïts.

b) Serveis d’accés, hostaleria, restauració i transport vinculats amb l’assistència a fires, congressos i exposicions de caràcter comercial o professional que se celebrin al territori d’aplicació de l’impost.

c) Béns i serveis destinats a la prestació dels serveis de telecomunicacions, de radiodifusió o de televisió i electrònics per empresaris que apliquin la MOSS.

En l’IVA suportat abans de l’1 de gener de 2021no s’aplicarà l’exigència de reciprocitat, l’obligació de nomenar representant ni determinades limitacions i condicions addicionals. No obstant això, l’Administració podrà requerir al sol·licitant que provi la seva condició de subjecte passiu de l’impost i que n’aporti factures.

IRNR

Aquestes són les conseqüències més rellevants del Brexit en l’IRNR a partir de l’1 de gener de 2021.

Rendes obtingudes sense mediació d’establiment permanent

Exempcions

Deixaran de ser aplicables les exempcions següents:

Interessos i guanys patrimonials derivats de béns mobles obtinguts per residents en un altre estat membre de la UE.

Beneficis distribuïts per les societats filials residents a Espanya a les seves societats matrius residents en un altre estat membre de la UE o de l’EEE amb intercanvi d’informació efectiu, o als seus establiments permanents situats en altres estats membres.

Dividends i participacions en beneficis obtinguts per fons de pensions equivalents als de la Llei de plans i fons de pensions residents en un altre estat membre de la UE o de l’EEE amb intercanvi d’informació efectiu, o pels seus establiments permanents situats en un altre estat membre.

Dividends i participacions en beneficis obtinguts per les institucions d’inversió col·lectiva, regulades per la Directiva 2009/65/CE, o les residents als estats de l’EEE amb intercanvi d’informació efectiu.

Cànons entre societats associades, satisfets a una societat resident en un estat membre de la UE o a un establiment permanent d’aquesta societat situat en un altre estat membre de la UE.

Exempció per reinversió en habitatge habitual per a contribuents de la UE, Islàndia i Noruega.

Base imposable

No serà aplicable el règim pel qual els contribuents residents en un altre estat de la UE, persones físiques, poden deduir les despeses previstes en la LIRPF i, en el cas d’entitats, els previstos en la LIS, sempre que s’acrediti que estan relacionats directament amb els rendiments obtinguts a Espanya i que tenen un vincle directe i indissociable amb l’activitat realitzada a Espanya.

Tipus de gravamen

Deixarà de ser aplicable el tipus de gravamen general del 19%, propi dels residents de la UE, i passarà a ser aplicable el 24%. Entre aquestes rendes es poden esmentar els rendiments d’immobles, els rendiments del treball o els rendiments imputats de béns immobles.

Opció per a residents de la UE de tributar per IRPF

No es podrà optar per tributar en qualitat de contribuent per l’IRPF sense perdre la condició de contribuent per l’IRNR. Podran tributar mitjançant aquest règim els contribuents no residents, persones físiques, que acreditin ser residents en un altre estat membre de la UE o de l’EEE amb què hi hagi un intercanvi efectiu d’informació tributària, excepte residents en països o territoris qualificats reglamentàriament com a paradisos fiscals, sota determinades condicions.

Rendes obtingudes mitjançant establiment permanent: Imposició complementària

És exigible als establiments permanents d’entitats no residents quan transfereixin rendes a l’estranger. La imposició complementària no serà aplicable quan es tracti de rendes obtingudes en territori espanyol a través d’establiments permanents per entitats que tinguin la residència fiscal en un altre estat membre de la UE, tret que es tracti d’un paradís fiscal, o en un estat que hagi subscrit un CDI amb Espanya, en el qual no s’estableixi expressament una altra cosa, amb tractament recíproc. El CDI amb el Regne Unit no recull aquest tipus d’imposició complementària, per la qual cosa seguiria sense ser aplicable via conveni.

IRPF

Aquestes són les conseqüències més rellevants del Brexit en l’IRPF a partir de l’1 de gener de 2021.

Rendes i guanys pendents d’imputació en cas de canvi de residència

Si el contribuent d’IRPF canvia de residència a un altre estat, totes les rendes pendents d’imputació hauran d’integrar-se en la base imposable de l’últim període impositiu que hagi de declarar. En cas de desplaçament a un país de la UE, el contribuent pot optar per presentar una autoliquidació complementària sense sanció, interessos de demora ni cap recàrrec. El trasllat al Regne Unit no permetrà efectuar aquesta opció.

Determinats guanys patrimonials tributen per canvi de residència, encara que no s’hagi produït l’alienació o reembossament dels valors o participacions, amb la possibilitat de diferir la tributació si el desplaçament és a un estat membre de la UE o de l’EEE amb intercanvi d’informació efectiu. Aquestes especialitats no s’aplicarien en els desplaçaments al Regne Unit si deixés de formar part de la UE i de l’EEE.

Valors no admesos a negociació

Als valors de societats cotitzades residents al Regne Unit, amb la sortida de la UE, en cas de repartiment de la prima d’emissió i la reducció de capital amb devolució d’aportacions, s’aplicaria el tractament que estableix la Directiva 2004/39/CE per a les societats no cotitzades.

En les transmissions de valors o participacions admesos a negociació en algun dels mercats de valors de la UE definits en aquesta directiva, quan el contribuent hagi adquirit valors homogenis dins dels 2 mesos anteriors o posteriors a les transmissions, la pèrdua patrimonial s’integra a mesura que es transmetin els valors o participacions que romanguin en el patrimoni del contribuent. En la transmissió de valors no cotitzats, el termini que es té en compte no és de 2 mesos, sinó d’1 any. Quan es tracti dels valors de societats cotitzades residents al Regne Unit, amb la sortida de la UE, el termini exigit per a poder integrar una pèrdua patrimonial, derivada d’una transmissió d’aquests valors seguida d’una reinversió, passaria de 2 mesos a 1 any.

Respecte de les normes específiques de valoració en relació amb diferents supòsits en els quals es produeix una alteració patrimonial, quan es tracti de valors de societats cotitzades residents al Regne Unit, amb la sortida de la UE, el tractament de la transmissió a títol onerós d’aquests valors serà el que s’estableix per a la transmissió de valors no cotitzats.

Règims especials

El règim especial de les fusions, escissions, aportacions d’actius, canvi de valors i canvi de domicili social d’una societat europea o una societat cooperativa europea d’un estat membre de la UE a un altre podria no ser aplicable, atès que la seva aplicació depèn del fet que les entitats intervinents, els seus socis o els elements involucrats siguin residents o estiguin situats en un estat membre de la UE, o en alguns supòsits en l’EEE, tret que, en determinats casos, el Regne Unit romangui dins de l’EEE.

L’excepció establerta en l’article 91 LIRPF relatiu a la transparència fiscal internacional respecte de les entitats residents en un altre estat membre de la UE no serà aplicable al Regne Unit en la mesura que deixi de formar part de la UE.

Premis de loteries, apostes i sortejos

El gravamen especial del 20 % aplicable als premis organitzats per organismes públics o entitats establertes en altres estats de la UE o de l’EEE, i que persegueixin objectius idèntics als de la Societat estatal de Loteries i Apostes de l’Estat, ONCE i Creu Roja, no s’aplicaria als premis organitzats per entitats equivalents del Regne Unit, que passaran a tributar com a guanys de patrimoni segons les regles generals (sense exempció i aplicant l’escala general de gravamen), tret que el Regne Unit romangui dins de l’EEE.

Deduccions

Les deduccions aplicables a les unitats familiars formades per residents fiscals en estats membres de la UE o de l’EEE no s’aplicaran respecte del Regne Unit si deixa de tenir la consideració d’estat membre de la UE o de l’EEE.

IMPOST SOBRE SOCIETATS

Aquestes són les conseqüències més rellevants del Brexit en l’impost sobre societats a partir de l’1 de gener de 2021.

Provisions i altres despeses

En l’IS es consideren deduïbles les contribucions efectuades per les empreses promotores, establertes en la Directiva 2003/41/CE, a fons de pensions d’ocupació autoritzats o registrats en un altre estat membre. A partir de l’1 de gener de 2021, la realització de contribucions a fons de pensions d’ocupació del Regne Unit no es considerarà despesa deduïble. 

Canvis de residència. Regles especials

El canvi de residència d’una entitat amb transferència d’elements patrimonials d’Espanya al Regne Unit generarà un deute tributari en l’IS de les entitats espanyoles traslladades, que no podrà ser objecte d’ajornament.

Exempció sobre dividends i rendes

L’exempció de dividends i rendes derivades de la transmissió de valors representatius dels fons propis d’entitats no residents en territori espanyol no s’aplica a entitats residents en paradisos fiscals, tret que pertanyin a la UE i compleixin determinats requisits. A partir de l’1 de gener de 2021 serà aplicable el CDI entre el Regne Unit i Espanya.

Rendes procedents de determinats actius intangibles

Per a la reducció en la base imposable de rendes procedents de determinats actius intangibles, s’exigeix que el cessionari d’aquests actius no resideixi en un país o territori de nul·la tributació o qualificat com a paradís fiscal, tret que estigui situat en un estat membre de la UE i el contribuent acrediti que l’operativa respon a motius econòmics vàlids i que realitzi activitats econòmiques. A partir de l’1 de gener de 2021 serà aplicable el CDI entre el Regne Unit i Espanya.

Deduccions

Per activitats de recerca i desenvolupament i innovació tecnològica.Les despeses en recerca i desenvolupament i en innovació tecnològica que s’integren en la base de la deducció han de correspondre a activitats efectuades o quantitats pagades per a efectuar aquestes activitats a Espanya o en un estat membre de la UE o de l’EEE. A partir de l’1 de gener de 2021, les despeses assumides per les entitats espanyoles contribuents per l’IS, com a conseqüència d’aquestes activitats al Regne Unit, no computaran en la base de deducció.

Per inversions en produccions cinematogràfiques, sèries audiovisuals i espectacles en viu d’arts escèniques i musicals. L’import d’aquesta deducció, juntament amb la resta d’ajudes percebudes, no pot superar el 50 % del cost de producció. Aquest límit s’eleva fins al 60 % en les produccions transfrontereres finançades per més d’un estat membre de la UE i aquelles en què participin productors de més d’un estat membre. La sortida del Regne Unit de la UE suposa que les coproduccions en què participin productores britàniques no es beneficien del límit incrementat. A més, per a considerar que una producció és espanyola, s’exigeix que l’elenc d’autors, actors o personal creatiu estigui format, almenys en un 75 %, per persones amb nacionalitat espanyola o d’altres estats membres de la UE, de l’EEE, o que posseeixin targeta o autorització de residència en vigor a Espanya o en qualssevol d’aquests estats. A partir de l’1 de gener de 2021, els autors, actors o personal creatiu de caràcter tècnic amb nacionalitat o residència britànica no computaran en aquest percentatge.

Els productors que s’encarreguin de l’execució d’una producció estrangera a Espanya tenen dret a una deducció del 20 % de les despeses efectuades en territori espanyol amb certs límits. Entre aquestes despeses hi ha les de personal creatiu que tingui residència fiscal a Espanya o en algun estat membre de l’EEE, amb un límit. A partir de l’1 de gener de 2021, el personal creatiu amb residència fiscal al Regne Unit no originarà dret de deducció per les despeses incorregudes per la productora espanyola.

Règims especials

Poden ser membres d’una Agrupació Europea d’Interès Econòmic les societats i ens de dret públic o privat constituïts d’acord amb la legislació d’un estat membre de la UE amb seu estatutària o legal i administració central a la Comunitat. També poden ser-ho les persones físiques que exerceixin una activitat industrial, comercial, artesanal, agrícola, de professió liberal o d’altres serveis a la Comunitat. A partir de l’1 de gener de 2021, aquesta mena de joint venture, constituïda per entitats espanyoles i britàniques, no podria considerar-se Agrupació Europea d’Interès Econòmic i no s’aplicaria el règim especial d’imputació de rendes als socis.

La tributació dels socis o partícips de les institucions d’inversió col·lectiva, constituïdes o domiciliades en algun estat membre de la UE i inscrites en un registre especial de la CNMV, es produeix quan les participacions es transmeten o se’n distribueixen els dividends i no s’aplica a aquestes rendes el règim d’atribució de rendes. A partir de l’1 de gener de 2021, caldrà analitzar cas a cas la tributació de les rendes de les IIC constituïdes al Regne Unit i inscrites a la CNMV per a ser comercialitzades.

El règim especial de les fusions, escissions, aportacions d’actius, canvi de valors i canvi de domicili social d’una societat europea o una societat cooperativa europea d’un estat membre de la UE a un altre suposa una remissió de la tributació de les rendes latents en els elements patrimonials transmesos com a conseqüència de la realització d’aquestes operacions. L’aplicació d’aquest règim en la normativa espanyola es projecta també a operacions en les quals els béns transferits se situïn en un tercer estat, sempre que es mantingui la possibilitat d’un gravamen posterior per part de l’estat espanyol. L’aplicació d’aquest règim al canvi de domicili social d’una societat europea o una societat cooperativa europea d’un estat membre de la UE a un altre serà inoperant a partir de l’1 de gener de 2021 en canvis de domicili al Regne Unit.

La clàusula d’escapada de l’aplicació del règim de transparència fiscal internacional, quan l’entitat controlada és resident en un altre estat membre, no serà aplicable al Regne Unit a partir de l’1 de gener de 2021 i les rendes que obtingui l’entitat domiciliada en territori britànic estaran subjectes al règim d’imputació a la seu del soci espanyol.

El règim per a les entitats navilieres en funció del tonatge per a vaixells registrats a Espanya o en un altre estat membre de la UE s’aplica a vaixells l’explotació dels quals sigui gestionada estratègicament i comercialment des d’Espanya o des de la resta de la UE o de l’EEE. A partir de l’1 de gener de 2021, entitats navilieres registrades al Regne Unit no apliquen aquest règim especial.

Retencions i ingressos a compte

Les entitats asseguradores domiciliades en un altre estat membre de l’EEE que operin a Espanya en règim de lliure prestació de serveis són subjectes obligats a retenir en relació amb les operacions que realitzin a Espanya. A partir de l’1 de gener de 2021, en les entitats britàniques no es produeix el supòsit de fet determinant de la condició de subjecte obligat a retenir per aquest concepte (sí que podran ser subjectes obligats a retenir si operen a Espanya mitjançant establiment permanent).