BIGAS ASSESSORIA I GESTIO, S.L.

NO HI HAN PUBLICACIONS

APARTATS DEL BUTLLETÍ

Ayuda
x

Ayuda a la busqueda de artículos

La búsqueda se realizará sobre los artículos que pertenezcan a las publicaciones del producto seleccionado.

Si introducimos más de una palabra, el resultado de la búsqueda será todos los artículos que contengan al menos una de las palabras.

Si introducimos varias palabras entre comillas, el resultado de la búsqueda será todo artículo en el que aparezca exactamente la frase escrita en el buscador.

Ejemplo: "Obligaciones del empresario"

FISCAL

MESURES FISCALS: IVA I «UEFA WOMEN’S CHAMPIONS LEAGUE»

Reial decret llei 28/2020, de 22 de setembre, de treball a distància (BOE núm. 253 de 23/9/2020)

Entrada en vigor: 13 d’octubre de 2020.

Pròrroga del tipus zero d’IVA aplicable al material sanitari per a combatre la COVID-19

L’article 8 del Reial decret llei 15/2020 va establir l’aplicació, des del 23 d’abril i fins al 31 de juliol de 2020, del tipus impositiu del 0 % de l’IVA als lliuraments de béns, les importacions i les adquisicions intracomunitàries de béns referits en el seu Annex, els destinataris dels quals siguin entitats de Dret Públic, clíniques o centres hospitalaris, o entitats privades de caràcter social de l’article 20.Tres de la LIVA.

La disposició addicional setena del Reial decret llei 28/2020, amb efectes des del 23 d’abril de 2020:

Manté, fins al 31 d’octubre de 2020, l’aplicació del tipus impositiu del 0 % als lliuraments interiors, les importacions i les adquisicions intracomunitàries de material sanitari per a combatre la COVID-19, els destinataris del qual siguin entitats públiques, entitats de Dret Públic, clíniques o centres hospitalaris, o entitats privades de caràcter social.

Actualitza la relació de béns als quals és aplicable aquesta mesura. Anexe del Reial decret llei 28/2020.

UEFA Women’s Champions League 2020

La disposició addicional sisena del Reial decret llei 28/2020, en vigor des de 23 de setembre de 2020, estableix un règim fiscal específic.

Impost de societats

Les persones jurídiques residents en territori espanyol constituïdes amb motiu de la final de la «UEFA Women’s Champions League 2020» per l’entitat organitzadora o pels equips participants estaran exemptes de l’impost de societats per les rendes obtingudes durant la celebració de l’esdeveniment.

Impost sobre la renda de no residents

S’aplicarà igualment l’exempció en l’impost sobre la renda de no residents als establiments permanents i no permanents que l’entitat organitzadora de la final de la «UEFA Women’s Champions League 2020» o els equips participants constitueixin a Espanya amb motiu de l’esdeveniment per les rendes obtingudes durant la seva celebració i en la mesura que estiguin directament relacionades amb la seva participació en aquest.

No es consideraran obtingudes a Espanya les rendes que percebin les persones físiques que no siguin residents a Espanya, pels serveis que prestin amb motiu de aquesta celebració. Les persones físiques que adquireixin la condició de contribuents per l’IRPF com a conseqüència del seu desplaçament a territori espanyol podran optar per tributar per l’IRNR.

Impost sobre el valor afegit

1. Devolució de quotes suportades com a conseqüència de la realització d’operacions relacionades amb la celebració d’aquest esdeveniment:

a) Empresaris no establerts a la Comunitat: no s’exigirà el requisit de reciprocitat previst en l’article 119 bis de la Llei 37/1992.

b) Entitat organitzadora, equips participants, persones jurídiques constituïdes per tots dos amb motiu d’aquest esdeveniment i empresaris no establerts a la Península i les Balears:

Quan tinguin la condició de subjectes passius, tindran dret a la devolució de les quotes suportades amb motiu d’aquest esdeveniment al final de cada període de liquidació. El període de liquidació coincidirà amb el mes natural, i hauran de presentar les declaracions-liquidacions durant els 20 primers dies naturals del mes següent al període de liquidació, tret de l’últim període de l’any, que es presentarà durant els trenta primers dies naturals del mes de gener.

No quedaran obligats a la gestió dels llibres registre de l’impost a través de la seu electrònica de l’AEAT (SII).

En el cas d’empresaris o professionals no establerts en què concorrin els requisits previstos en els articles 119 o 119 bis de la Llei 37/1992, la devolució de les quotes suportades s’efectuarà d’acord amb el procediment que s’estableix en aquests articles i en els articles 31 i 31 bis del reglament de l’impost, aprovat pel Reial decret 1624/1992.

2. Representante fiscal

Quan es tracti d’empresaris o professionals no establerts a la Comunitat, les Canàries, Ceuta o Melilla, o en un Estat amb què hi hagi instruments d’assistència mútua anàlegs als instituïts a la Comunitat, no serà necessari que nomenin un representant a l’efecte del compliment de les obligacions fiscals relatives a l’IVA (tret del que s’estableix en l’article 1064.1.7e LIVA).

3. Importació temporal de béns amb exempció total de drets

La importació de béns utilitzats temporalment en el desenvolupament d’aquest esdeveniment estarà exempta de l’IVA. El termini màxim de 24 mesos per al seu ús previst en l’article 90.3r.g LIVA) expirarà, a tot estirar, el 31 de desembre de l’any següent al de la finalització d’aquest esdeveniment.

4. Localització de serveis: regla d’ús efectiu

La regla establerta en l’article 70.2 LIVA), segons la qual determinats serveis localitzats fora de la UE tributen al territori d’aplicació de l’IVA espanyol si el seu ús efectiu es produeix en aquest territori, no serà aplicable quan els serveis siguin prestats per les persones jurídiques residents a Espanya constituïdes amb motiu d’aquest esdeveniment per l’entitat organitzadora o pels equips participants i estiguin en relació amb l’organització, la promoció o el suport d’aquest esdeveniment.

LABORAL

PRÒRROGA DELS ERTO I PROTECCIÓ DE L’OCUPACIÓ

Reial decret llei 30/2020, de 29 de setembre, de mesures socials en defensa de l’ocupació (BOE núm. 259 de 30 /9/2020)

1. Pròrroga dels ERTO per força major (article 1)

Es prorroguen els ERTO de suspensió de contractes i reducció de jornada per causa de força major fins al 31 de gener de 2021. Es refereix als expedients que es regulen en l’article 22 del Reial decret llei 8/2020.

2. ERTO per impediment del desenvolupament de la seva activitat (article 2)

Es mantenen els ERTO per impediment, ja regulats des del Reial decret llei 24/2020, per a empreses i entitats que, a partir de l’1 d’octubre de 2020, veiessin impedit el desenvolupament de la seva activitat per l’adopció de noves restriccions o mesures de contenció sanitària adoptades. S’haurà d’autoritzar un nou ERTO. La seva durada queda restringida a les mesures d’impediment esmentades. Percentatges d’exoneració:

El 100 % de l’aportació empresarial efectuada durant el període de tancament, i fins al 31 de gener de 2021, quan l’empresa hagués tingut menys de 50 treballadors o assimilats en situació d’alta en la Seguretat Social el 29 de febrer de 2020.

Si en aquesta data l’empresa hagués tingut 50 o més treballadors o assimilats en alta, l’exempció abastarà el 90 % de l’aportació empresarial durant el període de tancament i fins al 31 de gener de 2021.

3. ERTO per limitacions d’activitat (article 2)

També es preveuen ERTO per limitació del desenvolupament normalitzat de la seva activitat a conseqüència de decisions o mesures adoptades per les autoritats espanyoles. També requereixen l’autorització de l’expedient, i s’acompanyen de percentatges d’exoneració específics:

Respecte dels treballadors amb activitats suspeses (i dels períodes i percentatges de jornada afectats per la suspensió): exempció de l’aportació empresarial generada a l’octubre, el novembre, el desembre de 2020 i el gener de 2021, del 100 %, 90 %, 85 % i 80 %, respectivament, quan l’empresa tingués menys de 50 treballadors o assimilats en situació d’alta en la Seguretat Social el 29 de febrer de 2020.

En la mateixa situació, però en empreses amb 50 o més treballadors o assimilats el 29 de febrer de 2020: exempció dels mesos d’octubre, novembre, desembre de 2020 i gener de 2021, del 90 %, 80 %, 75 % i 70 %.

4. ERTO per causes econòmiques, tècniques, organitzatives i de producció associades a la COVID-19 (article 3)

Als ERTO per ETOP iniciats després del 29 de setembre de 2020 i fins al 31 de gener de 2021, els serà aplicable l’article 23 Reial decret llei 8/2020, amb algunes especialitats; la tramitació d’aquests expedients es pot iniciar mentre estigui vigent un ERTO per força major.

Quan l’ERTO per causes ETOP s’iniciï després de la finalització d’un ERTO per força major, la data d’efecte d’aquell es retrotraurà a la data de finalització d’aquest.

Els ERTO per causes ETOP vigents el 29 de setembre continuaran aplicables en els termes previstos en la comunicació final de l’empresa i fins al termini referit en aquesta; no obstant això, es podrà prorrogar un expedient que finalitzi durant la vigència del Reial decret llei 30/2020, sempre que s’hi aconsegueixi l’acord en el període de consultes.

5. Empreses amb taxa de cobertura per ERTO elevada i taxa d’activitat reduïda (disposició addicional primera-annex).

S’atén de manera especial l’impacte de la crisi en empreses de determinats sectors, concretament els afectats per una taxa de cobertura elevada i una taxa de recuperació d’activitat reduïda: organitzacions amb ERTO amb una activitat classificada, a data 30 de setembre, en determinats codis de la Classificació Nacional d’Activitats Econòmiques (CNAE), descrits en Annex a la norma. Els expedients es prorroguen fins al 31 de gener de 2021.

6. Empreses dependents o integrants de la cadena de valor (disposició addicional primera-annex).

També s’estenen les exoneracions i la pròrroga automàtica dels ERTO a les empreses el negoci de les quals depengui, indirectament i en la seva majoria, de les empreses incloses en la relació d’activitats de la CNAE o que formin part de la cadena de valor d’aquestes.

7. Empreses exonerades entre l’1 d’octubre de 2020 i el 31 de gener de 2021 (disposició addicional primera-annex).

Empreses a les quals es prorrogui automàticament l’ERTO vigent per causes ex article 22 del Reial decret llei 8/2020, de sectors amb una taxa de cobertura elevada per ERTO i una taxa de recuperació d’activitat reduïda.

Empreses amb ERTO per causes ETOP que transitin des d’un ERTO per força major durant la vigència del Reial decret llei 8/2020, amb activitat classificada en la CNAE assenyalada en l’Annex del Reial decret llei 30/2020.

Empreses amb ERTO per causes ETOP referides en l’article 4.2 del Reial decret llei 24/2020 amb activitat classificada en la CNAE de l’Annex del Reial decret llei 30/2020.

Empreses que, havent estat qualificades com a dependents o integrants de la cadena de valor, transitin des d’un ERTO per força major cap a un per causes ETOP.

8. Treballadors afectats, percentatges i condicions exoneracions (1 octubre 2020 - 31 gener 2021) (disposició addicional primera)

S’exonera les empreses beneficiàries del Reial decret llei esmentades en el punt anterior, durant el període esmentat, respecte de:

Els treballadors afectats per ERTO que reiniciïn l’activitat a partir de l’1 d’octubre de 2020, o que l’haguessin reiniciat des del 13 de maig (entrada en vigor del Reial decret llei 18/2020), i dels períodes i percentatges de jornada treballats a partir de l’1 d’octubre de 2020.

Els treballadors amb activitats suspeses entre l’1 d’octubre de 2020 i el 31 de gener de 2021 i dels períodes i percentatges de jornada afectats per la suspensió.

Els percentatges i condicions de les exoneracions són els següents:

El 85 % de l’aportació empresarial generada a l’octubre, el novembre, el desembre de 2020 i el gener de 2021, quan l’empresa hagués tingut menys de 50 treballadors o assimilats en situació d’alta en la Seguretat Social el 29 de febrer de 2020.

El 75 % de l’aportació empresarial generada a l’octubre, el novembre, el desembre de 2020 i el gener de 2021, quan l’empresa hagués tingut 50 o més treballadors o assimilats en situació d’alta el 29 de febrer de 2020.

9. Compromís de salvaguarda de l’ocupació (article 5)

Es mantenen vigents els compromisos de manteniment de l’ocupació (disposició addicional sisena del Reial decret llei 8/2020); les empreses que rebin exoneracions en les seves quotes a la Seguretat Social quedaran compromeses a un nou període de 6 mesos de salvaguarda de l’ocupació; si l’empresa tingués un compromís prèviament adquirit, l’inici del nou període es produirà quan aquell hagi acabat.

10. Pròrroga de la «prohibició» d’acomiadar (article 6)

Es manté, fins al 31 de gener de 2021, la denominada «prohibició» d’acomiadar. Recordem que l’article 2 del Reial decret llei 9/2020), expressa que la força major i les causes econòmiques, tècniques, organitzatives i de producció en les quals s’emparen les mesures de suspensió de contractes i reducció de jornada previstes en els articles 22 i 23 Reial decret llei 8/2020 no es poden entendre com a justificatives de l’extinció del contracte de treball ni de l’acomiadament.

11. «Comptador a zero» en el còmput de l’atur (article 8)

La reducció de les prestacions consumides a partir de l’1 d’octubre en els ERTO en què fins ara s’aplicava aquesta mesura, però, no afectarà les noves prestacions que s’iniciïn a partir de l’1 d’octubre.

Sense perjudici d’això anterior, no es computaran en cap moment com a consumides les prestacions per desocupació gaudides, durant els ERTO per causes COVID-19, per aquelles que accedeixin a un nou dret, abans de l’1 de gener de 2022, com a conseqüència de la finalització d’un contracte de durada determinada o d’un acomiadament, individual o col·lectiu, per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció, o un acomiadament declarat improcedent per qualsevol causa.

12. Pròrroga de les mesures extraordinàries de protecció per desocupació (article 8)

Les mesures de protecció per desocupació previstes en l’article 25 del Reial decret llei 8/2020 (excepte alguna excepció), incloses les dels socis treballadors de societats laborals i de cooperatives de treball associat i els de cooperativistes, que afectin treballadors en ERTO, són aplicables fins al 31 de gener de 2021. En l’actualitat, la quantia és del 70 % de la base reguladora del salari.

13. Treballadors fixos discontinus (article 9)

S’aprova una prestació extraordinària per a persones amb contracte fix discontinu, així com per a aquelles que fan treballs fixos i períodes que es repeteixen en dates certes que hagin estat afectades, durant tot o part de l’últim període teòric d’activitat, per un ERTO per causes COVID-19, quan deixin d’estar afectats per l’expedient quan s’assoleixi la data en què hagués finalitzat aquest període d’activitat.

Aquesta protecció s’estén a aquest tipus de treballadors que hagin esgotat el nou període de percepció (màxim, 90 dies) d’acord amb l’article 25.6 del Reial decret llei 8/2020, si un cop esgotat el termini continuen desocupats i sense dret a rebre altres prestacions contributives ni assistencials, o que les hagin esgotades abans del 31 de gener de 2021.

14. Formació dels treballadors afectats per ERTO (disposició addicional tercera)

Els treballadors en situació de suspensió de contracte o de reducció de jornada com a conseqüència d’un ERTO tindran la consideració de col·lectiu prioritari per a l’accés a les iniciatives de formació del sistema de formació professional per a l’ocupació en l’àmbit laboral.

15. Altres col·lectius protegits pel (articles 13 i 14, disposició addicional sisena, disposició final sisena)

La norma preveu la protecció d’alguns col·lectius, en què destaquen: mesures de suport a treballadors autònoms, percepció del bo social a col·lectius en situació de vulnerabilitat econòmica y modificació de la normativa sobre l’ingrés mínim vital.