BIGAS ASSESSORIA I GESTIO, S.L.

NO HI HAN PUBLICACIONS

APARTATS DEL BUTLLETÍ

Ayuda
x

Ayuda a la busqueda de artículos

La búsqueda se realizará sobre los artículos que pertenezcan a las publicaciones del producto seleccionado.

Si introducimos más de una palabra, el resultado de la búsqueda será todos los artículos que contengan al menos una de las palabras.

Si introducimos varias palabras entre comillas, el resultado de la búsqueda será todo artículo en el que aparezca exactamente la frase escrita en el buscador.

Ejemplo: "Obligaciones del empresario"

Novetats en la primera declaració de la renda sota els efectes de la COVID-19

Aquest article desenvolupa una llista de novetats normatives que han de ser considerades en la declaració de la renda corresponent a l’exercici 2020 i s’hi aborda la repercussió que poden tenir en aquesta declaració determinades mesures adoptades davant la crisi sanitària i econòmica provocada pel coronavirus, així com uns pronunciaments que ha efectuat la Direcció General de Tributs davant les preguntes dels contribuents sobre situacions generades per la pandèmia.

En la declaració de la renda corresponent a l’exercici 2020 s’han de tenir en compte una sèrie de novetats normatives, com és l’increment de la deducció per donacions, l’exempció de l’ingrés mínim vital, l’aplicació en cas de teletreball de l’exempció relativa al menjador d’empresa, la reducció del termini en les pèrdues per deterioracions dels crèdits i saldos de cobrament dubtós o la possibilitat d’imputació temporal de les ajudes dels joves agricultors. En mòduls s’incrementa el percentatge de deducció, la renúncia al règim no vincula durant tres anys i no es computen els dies en què no es va exercir l’activitat a causa de la pandèmia.

El model de declaració de la renda també presenta algunes novetats en els apartats de rendiments de capital immobiliari i d’activitats econòmiques, així com en l’annex A.3.

D’altra banda, en la segona part d’aquest article s’aborda la repercussió que poden tenir en aquesta declaració de la renda determinades mesures adoptades davant la crisi sanitària i econòmica provocada pel coronavirus, així com uns pronunciaments que ha efectuat la Direcció General de Tributs davant les preguntes dels contribuents sobre situacions generades per la pandèmia, com ara les prestacions percebudes per ERTO o la prestació extraordinària d’autònoms; haver estat de baixa; l’aplicació de la deducció per maternitat en cas d’ERTO; haver reduït, diferit o condonat rendes en cas d’arrendaments d’immobles; haver efectuat rescats de plans de pensions de manera extraordinària; haver-se acollit a la moratòries d’hipoteques, o com computar el termini en la reinversió d’habitatge habitual.

NOVETATS EN L’IRPF

Deducció per donacions

Amb efectes des de l’1-1-2020, s’incrementa en 5 punts el percentatge de deducció per donacions en l’IRPF que s’aplicava fins ara. Es podrà deduir el 80 % dels 150 primers euros invertits en un projecte i el 35 % de la quantitat restant. Aquest últim percentatge de deducció s’eleva al 40 %, si en els dos exercicis immediatament anteriors s’han efectuat donacions pel mateix import o superior a favor de la mateixa entitat (article 19.1 Llei 49/2002 modificat pel Reial decret llei 17/2020).

Ingrés mínim vital

Es declara exempt, amb efectes des de l’1-6-2020, l’ingrés mínim vital fins a un import màxim anual conjunt d’1,5 vegades l’IPREM, en les mateixes condicions que les altres prestacions públiques socials establertes per les comunitats autònomes i altres entitats locals per a atendre col·lectius en risc d’exclusió social (article 7.y LIRPF modificat pel Reial decret llei 39/2020).

Menjador d’empresa

L’exempció de menjador d’empresa és aplicable en cas de teletreball, amb efectes des de l’1-1-2020. L’exempció prevista per a les retribucions en espècie derivades de fórmules indirectes de prestació del servei de menjador d’empresa resulta també d’aplicació en el cas del treball a distància o no presencial.

L’exempció ha de resultar aplicable no només quan el servei es presta al mateix local de l’establiment d’hostaleria, sinó també quan la prestació s’efectuï per al consum fora del local esmentat, tant en el cas de la recollida al mateix local pel treballador com en el del lliurament al centre de treball o, en el cas d’un dia de treball a distància o de teletreball, al lloc triat per aquell per a desenvolupar aquest últim (article 42.3.a LIRPF modificat pel Reial decret llei 35/2020).

Percentatge de reducció del rendiment net en mòduls

S’incrementa el percentatge de reducció previst en la DA 1a Ordre HAC/1164/2019, de mòduls 2020, elevant-se el percentatge del 5 % amb caràcter general, al 20 %, i fins al 35 % per a activitats vinculades al sector turístic, l’hostaleria i el comerç (article 9 Reial decret llei 35/2020).

Renúncia a mòduls

La renúncia a mòduls el 2020 i el 2021 no vincula durant tres anys. Els contribuents en estimació directa per haver renunciat per a l’exercici 2020 al mètode d’estimació objectiva poden tornar a determinar el rendiment net de la seva activitat econòmica d’acord amb el mètode d’estimació objectiva en l’exercici 2021 o 2022, incloent-hi els contribuents que hi hagin renunciat en el moment de presentar la declaració censal en cas d’inici de l’activitat a partir de l’1-4-2020 (article 10 Reial decret llei 35/2020).

Dies en què no es va exercir l’activitat

No es computaran com a període d’activitat en el càlcul del rendiment anual del mètode d’estimació objectiva de l’IRPF els dies en què va estar declarat l’estat d’alarma el primer semestre de 2020, ni els del segon semestre de 2020 en els quals, estant declarat o no l’estat d’alarma, l’exercici efectiu de l’activitat econòmica s’hagi vist suspès com a conseqüència de les mesures adoptades per l’autoritat competent pel coronavirus.

Per a la quantificació dels mòduls «personal assalariat», «personal no assalariat» i «personal ocupat», no es computaran com a hores treballades les corresponents als dies afectats.

Per a la quantificació dels mòduls «distància recorreguda» i «consum d’energia elèctrica», no es computaran els quilòmetres recorreguts ni els quilowatts/hora que proporcionalment corresponguin als dies afectats.

Aquests dies tampoc no es van tenir en compte per a la quantificació del pagament fraccionat corresponent. En aquest sentit, la DGT V1971-20, de 16 de juny, i la DGT V1101-20, de 28 d’abril, establien que els dies naturals en els quals ha estat declarat l’estat d’alarma no es computen en els trimestres dels pagaments fraccionats a compte de l’IRPF el 2020. En concret, el primer trimestre del 2020 cal excloure 18 dies del total de 91. Per tant, la reducció que cal aplicar en els pagaments de tots dos impostos serà de 18/91 parts.

Pèrdues per deteriorament dels crèdits i saldos de cobrament dubtós

Es modifica l’antiguitat exigida per a deduir les pèrdues per deteriorament dels crèdits derivats de les insolvències de deutors per als contribuents de l’IS, l’IRPF i l’IRNR que obtinguin rendes mitjançant establiment permanent, de manera que els sis mesos que s’exigeix que hagin transcorregut entre el venciment de l’obligació i la meritació de l’IS es redueixen a tres mesos per a les empreses de dimensió reduïda, per tal que aquestes empreses puguin accelerar la incorporació en la base imposable d’aquestes pèrdues en els períodes impositius que s’iniciïn els anys 2020 i 2021 (article 14 Reial decret llei 35/2020).

S’estableix la mateixa rebaixa a tres mesos per a les quantitats degudes pels arrendataris que tinguin la consideració de saldo de cobrament dubtós a què es refereix l’article 13.e) RIRPF (article 15 Reial decret llei 35/2020).

Joves agricultors

Es permet que els joves que reben les ajudes a la primera instal·lació en els programes de desenvolupament rural tributin en diversos exercicis. Les ajudes públiques per a la primera instal·lació de joves agricultors previstes en el Marc Nacional de Desenvolupament Rural d’Espanya podran imputar-se per quartes parts, en el període impositiu en què s’obtinguin i en els tres següents (article 14 LIRPF modificat pel Reial decret llei 5/2020).

Consideració de rendiments del treball

Les quantitats percebudes en els supòsits inclosos en l’article 8.8 Reial decret legislatiu 1/2002 tindran el mateix tractament fiscal que les prestacions dels plans de pensions. L’entrada en vigor serà el 6-2-2020 (article 17.2.a.3r LIRPF modificat pel Reial decret llei 3/2020).

Novetats en la declaració de la renda

En relació amb els rendiments de capital immobiliari, es millora la informació que es posa a la disposició del contribuent quant al càlcul de l’amortització, principal despesa deduïble quan el bé immoble hagi estat arrendat durant l’exercici. Es mostrarà al contribuent la informació omplerta en la declaració de l’exercici anterior i se li permetrà traslladar-la a la declaració de l’exercici 2020 i, si és el cas, modificar-la, i es calcularà sense més operacions l’import de l’amortització deduïble.

En la modalitat d’estimació directa dels rendiments d’activitat econòmica, es permetrà per primera vegada que els contribuents puguin importar les dades consignades en els llibres registre de l’IRPF (Llibre registre de vendes i ingressos i Llibre registre de compres i despeses).

Es modifica l’annex A.3, dins de l’apartat «Deduccions per incentius i estímuls a la inversió empresarial», per a actualitzar els esdeveniments que tenen la consideració d’esdeveniments d’excepcional interès públic a l’efecte del que disposa l’article 27 Llei 49/2002.

Termini de presentació

El termini de presentació de l’esborrany de declaració i de les declaracions de l’Impost sobre la renda de les persones físiques, tinguin el resultat que tinguin, serà el comprès entre els dies 7 d’abril i 30 de juny de 2021, tots dos inclosos.

La domiciliació bancària del pagament ha d’efectuar-se entre el 7 d’abril i el 25 de juny, tots dos inclosos, llevat que s’opti per domiciliar únicament el segon termini, i en aquest cas la confirmació i presentació podrà fer-se fins al 30 de juny de 2021.

REPERCUSSIÓ DE MESURES I SITUACIONS PROVOCADES PER LA COVID-19

Prestacions percebudes a conseqüència d’un ERTO

La prestació per ERTO té la consideració de rendiment del treball, fet que té conseqüències importants perquè pot afectar l’obligació de presentar la declaració de la renda de 2020, i això perquè el contribuent passa a tenir dos pagadors (l’empresa i el SEPE), amb la disminució consegüent del límit econòmic que determina l’obligació de declarar. Aquest import disminueix a 14.000 euros si s’han cobrat més de 1.500 euros del segon pagador. A això s’hi ha de sumar el fet que les prestacions abonades pel SEPE a penes tenen retenció, per la qual cosa amb tota probabilitat el resultat de la declaració serà a ingressar, tret que el treballador hagi sol·licitat un augment del tipus de retenció.

D’altra banda, és possible que, per culpa de les demores patides, bona part de les prestacions s’abonin el 2021. En aquests casos, resultarà d’aplicació la regla especial d’imputació temporal de l’article 14.2.b) LIRPF per la qual, quan per circumstàncies justificades no imputables al contribuent, els rendiments derivats del treball es percebin en períodes impositius diferents a aquells en què van ser exigibles, s’imputaran a aquests. Això suposarà que el treballador haurà de presentar, si és el cas, una declaració complementària al període en què calia satisfer els rendiments, sense recàrrec ni interessos de demora ni recàrrec.

En cas d’impugnació de l’ERTO per part del treballador (no està d’acord amb la quantia, discuteix el seu dret a l’obtenció de la prestació…), en aplicació de la regla especial de l’article 14.2.a) LIRPF, quan no s’hagi satisfet la totalitat o part d’una renda, pel fet de trobar-se pendent de resolució judicial la determinació del dret a la seva percepció o quantia, els imports no satisfets s’imputaran al període impositiu en què aquesta adquireixi fermesa.

També pot passar que la sentència declari nul l’ERTO havent percebut el treballador la prestació per desocupació, la qual ha esdevingut indeguda, per la qual cosa s’ha de retornar. En aquest cas s’hauria de regularitzar la situació tributària corresponent als imports declarats i indegudament percebuts mitjançant la rectificació de les autoliquidacions dels períodes impositius en què es van incloure aquells imports, seguint el procediment establert en l’article 120 LGT.

Cal atendre aquelles situacions en les quals el treballador ha percebut prestacions que no li corresponien (ha percebut més diners dels que havia de percebre o ha continuat cobrant la prestació després d’incorporar-se al treball). El SEPE ha fet públic que està reclamant aquestes quantitats pagades indegudament. Però de cara a la declaració de la renda 2020, l’error haurà suposat un increment dels rendiments del treball d’aquests contribuents, que hauran de declarar les quantitats efectivament percebudes, si superen els límits que marca l’obligació de declarar l’IRPF. Els contribuents que es trobin en aquesta situació estaran pagant IRPF per unes quantitats que, tard o d’hora, hauran de retornar perquè el SEPE els les reclamarà.

La DGT en Consulta V0016-21, de 13 de gener, ha resolt, que els pagaments erronis del SEPE en 2020 no es tindran en compte en la declaració de la Renda 2020, si l’Administració ja ha declarat invàlid el pagament.

Baixa per malaltia

Ens trobem davant la mateixa situació comentada en l’apartat anterior (dos pagadors) i es redueix, per tant, el límit de l’obligació de declarar. En aquests supòsits, i una vegada transcorreguts determinats dies, la prestació derivada de la baixa per malaltia, ja sigui conseqüència del virus o no, deixa d’abonar-la l’empresa i passa a pagar-la la Seguretat Social.

Deducció per maternitat o paternitat en cas d’ERTO

La minoració de fins a 100 euros mensuals en la quota diferencial per fills menors de tres anys es pot veure afectada per un ERTO. En els casos de suspensió del contracte de treball a conseqüència de l’aprovació d’un ERTO, deixa de fer-se una activitat per compte d’altri i de complir-se els requisits per a gaudir de la deducció per maternitat i el corresponent abonament anticipat. Només seria aplicable la deducció en els supòsits temporals de regulació d’ocupació. En aquests casos sí que es tindria dret per aquests mesos a la deducció per maternitat.

Per tant, moltes mares acollides a un ERTO es veuran afectades per aquesta circumstància, ja que durant els mesos que el contracte de treball es trobi en suspens no tindran dret a la deducció per maternitat ni, per tant, al seu abonament anticipat durant els mesos que el contracte de treball es trobi en suspens. Aquest és el criteri que segueix la DGT en diverses consultes vinculants (DGT V1955-13 i V1957-13, d’11 de juny).

Arrendament d’immobles

Els propietaris que tinguin béns immobles arrendats poden enfrontar-se a tres possibles escenaris:

Reducció de la renda: l’arrendador reflectirà com a rendiment íntegre durant els mesos a què afecti la rebaixa en el preu del lloguer els nous imports acordats per les parts, sigui l’import que sigui. A més, ha de tenir present que continuaran sent deduïbles les despeses necessàries per al lloguer tingudes durant el període al qual afecti la modificació i que no serà procedent la imputació de rendes immobiliàries, ja que l’immoble continua arrendat. Al seu torn, serà aplicable la reducció del 60 % quan es tracti d’arrendaments de béns immobles destinats a habitatge.

Moratòria dels pagaments del lloguer: l’arrendador no ha de reflectir rendiment en els mesos en què s’ha diferit aquest pagament. Igual que en el supòsit anterior, continuaran sent deduïbles les despeses necessàries per al lloguer tingudes durant el període al qual afecti la modificació i que no serà procedent la imputació de rendes immobiliàries ja que l’immoble continua arrendat. Al seu torn, serà aplicable la reducció del 60 % quan es tracti d’arrendaments de béns immobles destinats a habitatge.

Condonació del deute: l’arrendador ha d’imputar renda immobiliària.

En aquest sentit es pronuncien les DGT V0985-20, de 21 d’abril i la DGT V1553-20, de 22 de maig.

Cal assenyalar que, per als exercicis 2020 i 2021, el Reial decret llei 35/2020 redueix de sis a tres mesos el termini perquè les quantitats degudes pels arrendataris tinguin la consideració de saldo de cobrament dubtós, amb la qual cosa avança la seva consideració com a despesa deduïble en el càlcul del rendiment del capital immobiliari.

Segones residències

És procedent la imputació de rendes immobiliàries de segons habitatges que no estan llogats ni afectes a cap activitat econòmica i que tampoc constitueixen la residència habitual del propietari, malgrat la declaració de l’estat d’alarma. La imputació de rendes immobiliàries no té en compte l’ús efectiu del segon habitatge, sinó la seva disponibilitat a favor del titular (DGT V1474-20, de 19 de maig).

Rescat de plans de pensions

Els partícips dels plans de pensions han pogut, excepcionalment, fer efectius els drets consolidats en els supòsits i amb els límits previstos en la DA 20a. Reial decret llei 11/2020 i l’article 23 Reial decret 15/2020.

Aquest reembossament de drets consolidats va poder sol·licitar-se durant un termini de sis mesos des del 14-3-2020 i queda subjecte al règim fiscal establert per a les prestacions dels plans de pensions; això és, tributen com a rendiments del treball i s’imputen a l’any en què siguin percebuts.

Cal recordar que es preveu un règim transitori (DT 12a LIRPF) per a les aportacions fetes amb anterioritat a l’1-1-2007, consistent en una reducció del 40 % de l’import percebut sempre que es rescati en forma de capital.

Suspensió del còmput del termini en la reinversió de guanys patrimonials

L’article 38.1 LIRPF preveu l’exempció del guany patrimonial obtingut en la transmissió de l’habitatge habitual sempre que es reinverteixi l’import obtingut en l’adquisició d’una nova residència habitual en el termini dels dos anys anteriors o posteriors a la transmissió d’aquell. Com que van quedar suspesos, en virtut dels reials decrets llei 8/2020 i 15/2020, els terminis de prescripció i caducitat de les accions i drets previstos en la normativa tributària, el termini de dos anys esmentat va quedar paralitzat des del 14 de març de 2020 fins al 30 de maig de 2020. En aquest sentit s’han pronunciat les DGT V3659-20, de 29 de desembre, DGT V2767-20, de 10 de setembre, DGT V1117-20, de 28 d’abril, DGT V1232-20, de 4 de maig i DGT V2837-20, de 22 de setembre.

També va quedar suspès el termini de sis mesos establert en l’article 38.3 LIRPF per a la reinversió en rendes vitalícies durant l’estat d’alarma. Així, s’ha d’entendre paralitzat el còmput del termini de sis mesos per a la reinversió en rendes vitalícies des del 14-3-2020 fins al 30-5-2020 (DGT V2034-20, de 19 de juny).

Moratòria de les hipoteques

La situació d’emergència provocada per la COVID-19 ha comportat que moltes persones tinguin problemes de liquiditat que els permeti afrontar, entre d’altres, el pagament del préstec hipotecari. En aquesta tessitura, i amb l’objectiu d’assegurar la protecció dels deutors hipotecaris, es va aprovar el Reial decret llei 8/2020, que va ser modificat pel Reial decret llei 11/2020.

En conseqüència, i en cas d’haver-se acollit a la moratòria, comportaria una menor despesa en el préstec hipotecari de l’habitatge i, per tant, una menor desgravació per aquest, sempre que es compleixin els requisits restants i es tingui dret a aquesta deducció.

Prestació extraordinària per cessament de l’activitat dels autònoms

També els autònoms, a l’hora de fer la declaració de la renda, han de tenir en compte la repercussió d’haver percebut la prestació extraordinària per cessament de l’activitat. A l’efecte de l’IRPF tributarà com a rendiment del treball, tret que es percebi en la modalitat de pagament únic i en aquest cas quedarà exempta.

Residència fiscal

El temps que van romandre uns turistes a Espanya a causa de l’estat d’alarma computa a l’efecte de determinar la permanència durant més de 183 dies dins del territori espanyol. Si han passat a Espanya més de 183 dies l’any 2020, seran considerats contribuents de l’IRPF (DGT V1983-20, de 17 de juny).