BIGAS ASSESSORIA I GESTIO, S.L.

NO HI HAN PUBLICACIONS

APARTATS DEL BUTLLETÍ

Ayuda
x

Ayuda a la busqueda de artículos

La búsqueda se realizará sobre los artículos que pertenezcan a las publicaciones del producto seleccionado.

Si introducimos más de una palabra, el resultado de la búsqueda será todos los artículos que contengan al menos una de las palabras.

Si introducimos varias palabras entre comillas, el resultado de la búsqueda será todo artículo en el que aparezca exactamente la frase escrita en el buscador.

Ejemplo: "Obligaciones del empresario"

FISCAL

TAXA GOOGLE

Reial decret 400/2021, de 8 de juny, pel qual es desenvolupen les regles de localització dels dispositius dels usuaris i les obligacions formals de l’impost sobre determinats serveis digitals, i es modifica el Reglament general de gestió i inspecció (BOE núm. 137 de 9/6/2021)

Entrada en vigor: 10 de juny de 2021.

La Llei 4/2020, de 25 d’octubre, de l’impost sobre determinats serveis digitals, en vigor des del passat 16-1-2021, va aprovar un nou impost, de caràcter indirecte, que grava les prestacions de determinats serveis digitals: publicitat en línia, intermediació en línia i venda de dades generades pels usuaris, davant la necessitat de revisar la fiscalitat de les noves maneres de fer negocis a causa de la digitalització de l’economia.

Aprova una norma reglamentària en desenvolupament d’alguns aspectes de l’esmentada llei, concretament pel que fa a les regles de localització dels usuaris i les obligacions formals dels contribuents.

Regles de localització. Lloc on es du a terme el fet imposable

Les prestacions de serveis digitals s’entenen dutes a terme al territori d’aplicació de l’impost quan l’usuari es trobi en aquest, i s’estableixen una sèrie de normes específiques per a cadascun dels serveis digitals basades en el lloc on s’han fet servir els dispositius, lloc aquest que es considera el de la seva localització.

El lloc de localització del dispositiu el determinaran els detalls de l’adreça que proporcioni la tecnologia de geolocalització usada: coordenades de latitud i longitud.

Es presumirà que el dispositiu es troba al lloc determinat per l’adreça IP d’aquest, o si no n’hi ha, altres instruments de geolocalització (identificació de xarxes, geolocalització física per satèl·lit o per mitjà d’informació proporcionada per sistemes de comunicacions sense fils terrestres o balises).

I s’enumeren alguns dels mitjans de prova que es podran fer servir per a demostrar que el lloc de localització és diferent del que indica l’adreça IP.

Obligacions formals dels contribuents

Per cada període de liquidació trimestral, obligats a:

1. La gestió, conservació i posada a disposició de l’Administració tributària de registres separats per cada classe de serveis fets en els quals hauran de figurar tant els ingressos com la localització dels usuaris.

2. L’elaboració d’una memòria descriptiva, en què es detallin:

Els processos, mètodes, algorismes i tecnologies usats per a analitzar la subjecció a l’impost dels serveis digitals prestats.

La localització de la prestació de cada servei i l’atribució d’aquesta al territori d’aplicació de l’impost.

El càlcul dels ingressos de les operacions subjectes.

La identificació dels fitxers, aplicacions i programes usats en aquests processos.

3. El L'establiment dels sistemes, mecanismes o acords per a la localització dels usuaris, amb l’exigència que els contribuents facin servir algun d’aquests mètodes per a captar les dades necessàries per a la localització.

Modificació del Reial Decret 1065/2007, de 27 de juliol (DF 1a)

Es modifica el Reglament general de les actuacions i els procediments de gestió i inspecció tributària i de desenvolupament de les normes comunes dels procediments d’aplicació dels tributs, i s’estableix l’obligació que la presentació de les declaracions relatives al començament, modificació i cessament de les activitats que ha de fer el subjecte obligat quan en determinin la subjecció a l’impost s’ha de fer mitjançant les declaracions d’alta, modificació i cessament del Cens d’empresaris, professionals i retenidors.

Ordre HAC/590/2021, de 9 de juny, per la qual s’aprova el model 490, «Autoliquidació de l’impost sobre determinats serveis digitals» i es determinen la forma i el procediment per a presentar-lo (BOE núm. 139 de 11/6/2021)

Entrada en vigor: 12 de juny de 2021.

En l’article 1 de l’ordre s’aprova el model que cal utilitzar per a autoliquidar trimestralment el nou impost amb el nom de «Model 490. Impost sobre determinats serveis digitals. Autoliquidació».

Obligats a presentar el model

En l’article 2 es determinen els subjectes obligats a presentar i ingressar la quantitat autoliquidada, i estableix aquesta obligació sobre els contribuents d’aquest impost a què es refereix l’article 8 de la Llei 4/2020; és a dir, les persones jurídiques i entitats a les quals es refereix l’article 35.4 LGT que el primer dia del període de liquidació superin els dos llindars següents:

Que l’import net de la xifra de negocis l’any natural anterior superi els 750 milions d’euros.

Que l’import total dels ingressos derivats de prestacions de serveis digitals subjectes a l’impost, una vegada aplicades les regles de determinació de la base imposable, corresponents a l’any natural anterior, superi els 3 milions d’euros.

Terminis, presentació i ingrés

El període de liquidació coincidirà amb el trimestre natural, tenint en compte que l’article 3 de l’Ordre estableix que aquest model s’haurà de presentar i ingressar durant el mes següent al corresponent període trimestral natural. D’aquesta manera, els terminis de presentació i ingrés seran els següents:

Primer trimestre: fins al 30 d’abril (o dia hàbil posterior immediat).

Segon trimestre: fins al 31 de juliol (o dia hàbil posterior immediat).

Tercer trimestre: fins al 31 d’octubre (o dia hàbil posterior immediat).

Quart trimestre: fins al 31 de gener (o dia hàbil posterior immediat).

Tot això sense perjudici del termini per a la domiciliació bancària del pagament del deute tributari establert en l’Annex II de l’Ordre EHA/1658/2009, de 12 de juny. En aquests supòsits, el termini de presentació serà:

Primer trimestre: des del dia 1 fins al 25 d’abril.

Resta de trimestres: des del dia 1 fins al dia 26 dels mesos de juliol, octubre i gener.

Així mateix, s’estableix l’obligació de presentar la corresponent autoliquidació trimestral negativa en els casos en què, tenint la condició de contribuent, no hi hagi cap quota per ingressar.

L’article 4 estableix la presentació obligatòria per via electrònica a través d’Internet, amb subjecció a l’habilitació i les condicions de l’article 6 de l’Ordre HAP/2194/2013, de 22 de novembre, de manera que podran efectuar-la: els mateixos obligats tributaris o, si és el cas, els seus representants legals, representants voluntaris dels obligats tributaris amb poders o col·laboradors socials en l’aplicació dels tributs.

L’article 5 de l’Ordre regula el procediment d’ingrés de la quota derivada de l’impost i es remet al que es preveu en els articles 7 a 10 de l’esmentada Ordre HAP/2194/2013, de 22 de novembre.

Termini de presentació i ingrés corresponents al primer trimestre de l’exercici 2021

El termini de presentació i ingrés de l’autoliquidació corresponent al primer trimestre de l’exercici 2021 s’efectuarà en el termini corresponent al segon trimestre de 2021; és a dir, de l’1 de juliol al 2 d’agost de 2021. Tot això, sense perjudici del termini de presentació amb domiciliació bancària del pagament del deute tributari d’aquests trimestres primer i segon de 2021, que s’haurà de fer de l’1 al 28 de juliol de 2021.

Procediment de regularització d’autoliquidacions (article 10.3 Llei 4/2020, de 15 d’octubre)

La regularització prevista en aquesta Ordre es refereix a aquells casos en què el contribuent no hagués sabut en el període de liquidació la base imposable. En aquests casos, el contribuent ha de fixar la base imposable amb caràcter provisional, sense perjudici de la seva regularització quan aquesta sigui coneguda. La regularització de les autoliquidacions presentades es farà mitjançant l’ompliment amb el desglossament i contingut previst en l’apartat específic de regularitzacions del model d’autoliquidació, i això sense perjudici de la meritació dels interessos de demora corresponents. Aquesta regularització s’haurà de fer com a màxim en el termini dels 4 anys següents a la data de meritació de l’impost corresponent a l’operació.

No obstant això anterior, si en el moment de presentar aquesta autoliquidació l’obligat ja no tingués la condició de contribuent per l’impost, haurà de procedir a regularitzar la o les autoliquidacions presentades amb imports provisionals de la base imposable mitjançant la presentació de les corresponents autoliquidacions complementàries i/o sol·licituds de rectificació d’aquestes, amb el desglossament i contingut previstos en l’annex d’aquesta ordre.

MODEL 035. NOUS RÈGIMS D’IVA

Ordre HAC/611/2021, de 16 de juny, per la qual s’aprova el formulari 035 «Declaració d’inici, modificació o cessament d’operacions compreses en els règims especials aplicables als subjectes passius» (BOE núm. 145 de 18-06-2021)

Data d’entrada en vigor: 19-06-2021.

L’1-7-2021 va entrar en vigor el nou règim del comerç electrònic de l’IVA; mitjançant el formulari 035 se sol·licitarà l’aplicació del corresponent règim de finestreta única, i es permetrà el registre en aquests règims abans de l’1-7-2021:

Règim exterior de la Unió: aplicable als serveis prestats per empresaris o professionals no establerts a la Comunitat a destinataris que no tinguin la condició d’empresaris o professionals actuant com a tals.

Règim de la Unió: aplicable als serveis prestats per empresaris o professionals establerts a la Comunitat, però no a l’Estat membre de consum a destinataris que no tinguin la condició d’empresaris o professionals actuant com a tals, a les vendes a distància intracomunitàries de béns i als lliuraments interiors de béns imputades als titulars d’interfícies digitals que facilitin el lliurament d’aquests béns, per part d’un proveïdor no establert a la Comunitat, al consumidor final.

Règim d’importació: aplicable a les vendes a distància de béns importats de països o territoris tercers al qual podran acollir-se, directament o a través d’un intermediari establert a la Comunitat, en determinades condicions, els empresaris o professionals que facin vendes a distància de béns importats de països o territoris tercers en enviaments el valor intrínsec dels quals no excedeixi de 150 euros, llevat dels productes que siguin objecte d’impostos especials.

Qui pot presentar el formulari 035

Els empresaris o professionals que vulguin acollir-se a qualsevol dels règims de finestreta única i que designin Espanya com a Estat membre d’identificació:

Règim exterior a la Unió.

Règim de la Unió.

Règim d’importació, quan l’empresari o professional no hagi designat un intermediari.

Intermediaris a l’efecte del règim especial d’importació i que designin Espanya com a Estat membre d’identificació.

Caldrà presentar un formulari 035 per cadascun dels règims en què vulgui registrar-se Espanya (article 2 Ordre HAC 611/2021).

Termini de presentació de la declaració d’inici

El règim exterior a la Unió o el règim de la Unió començarà a aplicar-se a partir del primer dia del trimestre natural següent a aquell en què l’empresari o professional presenti la declaració d’inici a la seu electrònica de l’AEAT mitjançant el formulari 035.

El règim d’importació començarà a aplicar-se a partir del dia en què l’AEAT hagi assignat l’empresari, professional o intermediari que el representi, el número d’operador a l’efecte del règim d’importació (NIOSS), prèvia presentació per aquells de la declaració d’inici mitjançant el formulari 035 en la seu electrònica de l’AEAT (article 3 Ordre HAC 611/2021).

Termini de presentació de la declaració de modificació

L’empresari, professional o l’intermediari hauran de declarar els canvis en qualsevol d’aquests règims fins al desè dia del mes següent al del canvi, omplint el formulari 035 a la seu electrònica de l’AEAT (article 4 Ordre HAC 611/2021).

Termini de presentació de la declaració de cessament

Cessament per voler deixar d’utilitzar el règim especial

En el cas del règim exterior a la Unió o el règim de la Unió, l’empresari o professional, haurà de comunicar a l’AEAT que vol deixar d’utilitzar-los almenys 15 dies abans de finalitzar el trimestre natural anterior a aquell en què pretengui deixar d’utilitzar el règim.

En el règim d’importació, l’empresari o professional, o l’intermediari que actuï pel seu compte, que vulgui deixar d’utilitzar-lo haurà de comunicar-ho a l’AEAT almenys 15 dies abans de finalitzar el mes natural anterior a aquell en què pretengui deixar d’utilitzar el règim.

Informació d’activitats

L’empresari o professional, o l’intermediari que actuï pel seu compte, l’Estat membre d’identificació del qual sigui Espanya haurà de comunicar, a tot tardar el desè dia del mes següent, la informació següent:

Si posa fi a les activitats cobertes per un dels règims especials.

Si canvia les activitats de tal manera que ja no reuneixin les condicions necessàries per a l’ús d’aquest règim especial. En el règim d’importació es produirà aquesta circumstància, entre altres supòsits, quan un intermediari deixi d’actuar per compte de l’empresari o professional.

Canvi de condicions

El desè dia del mes següent al del canvi cal comunicar les circumstàncies següents:

Intermediari l’Estat membre d’identificació del qual sigui Espanya i que ja no reuneixi les condicions per a actuar com a tal.

Empresari o professional o l’intermediari l’Estat membre d’identificació del qual sigui Espanya, que canviï l’Estat membre d’identificació i que informi del canvi als dos Estats membres afectats.

(Article 5 Ordre HAC 611/2021).

Forma i condicions de presentació del formulari 035

La presentació del formulari 035 s’efectuarà per via electrònica a través d’Internet, a la seu electrònica de l’AEAT, mitjançant certificat electrònic qualificat; en cas d’empresari o professional persona física actuant en nom propi, també es podrà presentar mitjançant el sistema Cl@ve.

La presentació la podran efectuar els empresaris o professionals, l’intermediari o, si és el cas, els representants legals. També, els representants voluntaris o col·laboradors socials.

L’empresari o professional o, si és el cas, l’intermediari, haurà de disposar de número d’identificació fiscal.

En el cas del règim d’importació, a falta de número d’identificació fiscal, hauran de tenir assignat un codi d’identificació individual.

L’empresari o professional no establert al territori d’aplicació de l’impost que vagi a registrar-se a Espanya en el règim d’importació mitjançant intermediari haurà de tenir assignat un codi d’identificació individual prèviament a la presentació del formulari 035. Ho sol·licitarà en seu electrònica de l’AEAT facilitant les dades identificatives que permetin la codificació unívoca de l’empresari o professional (articles 6, 7 i 8 Ordre HAC 611/2021).

Procediment per a la presentació del formulari 035

El presentador es connectarà amb la seu electrònica de l’AEAT per a omplir el formulari 035 i farà la presentació en la forma que estableix l’article 6 Ordre HAC 611/2021.

Si la declaració és acceptada, l’AEAT en retornarà les dades validades amb un codi segur de verificació, data i hora de presentació. El presentador haurà de conservar la declaració acceptada amb el corresponent codi segur de verificació.

Si la declaració és rebutjada, es mostrarà en pantalla, o, si és el cas, per missatge de format electrònic, la descripció dels errors detectats.

Si per motius tècnics no és possible efectuar la presentació per Internet en el termini establert, aquesta presentació podrà efectuar-se durant els 4 dies naturals següents al de finalització d’aquest termini.

En el cas que s’aprovi la declaració d’inici, es comunicarà per via electrònica:

a) El número d’operador a l’efecte del règim exterior a la Unió (NEUOSS), si s’acorda l’alta en aquest règim.

b) El número d’operador a l’efecte del règim d’importació (NIOSS), si s’acorda l’alta en aquest règim.

c) El número d’identificació com a intermediari en el règim d’importació (NIOSSIn), si s’acorda l’alta com a intermediari en aquest règim.

En el cas que s’aprovi la declaració d’inici relativa al règim de la Unió, el número d’operador a l’efecte d’aquest règim serà el NIF ja assignat per l’AEAT a l’empresari o professional.

El número d’operador o d’identificació com a intermediari establert anteriorment s’haurà d’utilitzar per a la presentació del formulari 035 de modificació o de cessament (article 10 Ordre HAC 611/2021).